Kinderen die om liefde vragen op de minst liefdevolle manier…

november 25, 2017

Ik ken zijn naam niet maar het beeld van die kleine zevenjarige die ik gisterochtend ontmoette brandt nog op mijn netvlies.

 

Ik was even in één van ‘onze’ scholen binnen gesprongen bij de directie. Kort wat dingen overlopen met haar én haar een MIEPje cadeau doen. We merken immers dat ook directeurs af en toe wat adempauze kunnen gebruiken…

 

Wanneer ik binnenkom kijkt hij niet eens op. Hij zit met zijn dikke jas op de grond bij het raam. Er ligt een kussen naast hem dat hij ritmisch van de ene naar de andere kant boos neerploft. Hij zit met gekromde rug en neerwaarts gekeerd hoofd.

 

Al snel draait het gesprek naar hem. Een afwezige vader, een moeder die niet meer weet van welk hout pijlen maken en dus niet meteen voor de beste strategieën kiest wanneer het over het disciplineren van haar zoon gaat. Op school uit zich dat in fysiek gewelddadig gedrag naar klasgenoten en leerkrachten, de taalbarrière maakt het er niet makkelijker op…

 

quote liefde kinderen

 

Hij kiest er al meer dan een week voor om op het kantoor van de directeur te gaan zitten, de enige plek waar hij zich wat veilig lijkt te voelen. We praten over de middelen die ingezet zijn, het schrijnende van zo’n situatie, hoe er steeds meer ‘gevallen’ zijn… Mijn hart gaat naar hem uit, je ziet hem letterlijk met zichzelf vechten…

 

Mijn oog valt op het MIEPje. ‘Mag ik?’ vraag ik de directeur. Ze knikt bevestigend, met een vraagteken in haar blik.

 

Ik stap voorzichtig op hem toe, ga voor hem zitten met de MIEP in mijn hand die ik naar hem uitstrek.

 

Met een amper waarneembare fluisterstem vraagt hij: ‘C’est quoi?’. Ik leg hem uit dat het gewoon een flesje is met veel pailletten. Dat als hij dat flesje heen en weer schudt de pailletten gaan dansen en hij die dan kan volgen tot ze op de bodem van het flesje neergedwarreld zijn. En dan kan hij weer schudden…

 

‘Tu le veux?’. Hij neemt het flesje van mijn hand en schudt het een paar keer heen en weer. Ik laat hem en praat nog een tiental minuten verder met de directie. We observeren hem ondertussen. Hij blijft het flesje rustig op en neer bewegen, blijft gebiologeerd naar de neerdwarrelende pailletten kijken. Hij begint zowaar wat rechter op te zitten.

 

Als ik wat later in de auto zit krijg ik een berichtje én een filmpje via Messenger…

 

meditatie, kalmeren

 

 

 

En deze ochtend:

Dat MIEPje lost niets op aan het fundamentele probleem natuurlijk. Toch ben ik dat hij op iets zo onooglijks kan terugvallen. Niet zeker wat het precies voor hem verandert, maar het doet wel iets in de positieve richting blijkbaar…

 

Ik ga binnenkort nog eens bij de directeur in kwestie langsgaan, en nog zo’n MIEPje gaan binnensteken voor haar… Want als zijnoot: ze doen het toch maar die directeurs… En krijgen er veel te weinig een dankjewel voor…

 

En deze jongen? Die zal nog wel even op mijn netvlies blijven branden…

 

Weten wat een MIEP voor jou kan doen én hoe je die zelf kan maken

 

 

 

Wil jij het ook graag stil krijgen in je klas zonder je stem te verheffen?

Screen shot 2018 02 28 at 15.28.24

Download dan ons gratis eboek! Meer dan 5000x aangeklikt op Klascement!

Beloofd, we houden het zen! Spam vinden we zelf ook helemaal niet leuk! Je kan op elk gewenst moment uitschrijven. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Offerte aanvragen