Mentale hygiëne op school? Graag! Maar zorg voor middelen…

september 28, 2017

Je hoort meer en meer stemmen opgaan om van jonge leeftijd kinderen beter te leren omgaan met stress. In academische kringen wordt onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness en ook de Hoge Gezondheidsraad ziet graten in het aanleren van stressreducerende technieken vanaf de lagere school om op latere leeftijd burnouts te vermijden. Lees De Standaard 28 september

 

Gezond boerenverstand is voldoende om te weten: jong geleerd is oud gedaan. Gezond boerenverstand is voldoende om te realiseren dat deze steeds sneller draaiende maatschappij, met steeds meer technologieën om ons het leven makkelijker te maken , steeds meer prikkels op iedereen afvuurt. Gezond boerenverstand is voldoende om te weten: dit kan niet blijven duren…

 

Als volwassenen hebben we er al last van. We slikken met z’n allen een berg anti-depressiva. Wie kent er niemand die te kampen heeft of had met een burn-out. Zelfmoordcijfers maken ook niemand vrolijk.

 

En kinderen krijgen ook al deze prikkels – nog te vaak ongefilterd en weinig gedoseerd – binnen. Ook zij moeten steeds meer presteren: op de schoolbanken, in de sportclub. Leren lezen, schrijven, musiceren, voordragen… Of anderzijds: in een te verstedelijkte omgeving te vaak tijd binnen doorbrengen achter schermen allerhande.

 

Steeds meer stemmen houden een pleidooi voor meditatie en mindfulness. Ook voor onze kinderen. De invloed op de hersenen is groot, vooral op onze pre-cortex, het gebied in onze hersenen verantwoordelijk voor bewustzijn, creatief denken, probleemoplossend vermogen,….

 

Zijn het niet net die zaken wat we willen voor onze kinderen? Om er mooie, zelfstandige, zelfredzame volwassenen van te maken?

 

En dan de argumentatie van onze regeringsleiders: in de ontwikkelingsdoelen en eindtermen is het komen tot rustervaringen vervat, scholen mogen er dus mee aan de slag.

 

Het spijt me… Maar dit is ruimschoots onvoldoende! Het is ruimschoots onvoldoende om te zeggen dat vanaf volgend schooljaar dit verwerkt moet worden in het zorgplan als erkenningsvoorwaarde voor de school. De verantwoordelijkheid wordt dan (nog een keer…) doorgeschoven naar de scholen.

 

Ik geloof heel hard in het creëren van goede gewoontes vanaf jonge leeftijd. Maar presenteer dit niet zomaar op het bord van de leerkrachten. Geef hen de tools, de middelen, de tijd om hiermee aan de slag te gaan!

 

Wij bij Relax in de Klas hebben het geluk met vooruitstrevende – of zijn het eerder voorzienige – scholen en leerkrachten te mogen werken. Die hier de noodzaak van inzien en onze hulp inroepen om daar mee aan de slag gaan.

 

Want vergis u niet… Vraag aan de doorsnee volwassene hoe die er dagelijks voor zorgt even tot rust te komen en dan krijg je vooral een gezichtsuitdrukking die nog het meeste weg heeft van een groot vraagteken. Hoe kan het ook anders? Het is niet iets wat we geleerd hebben. Of slechts op een moment waar het niet zo goed ging met ons. Toen we zelf met een burn-out of depressie te maken kregen en we terechtkwamen bij technieken als mindfulness, mediatie, yoga en dergelijke meer.

 

Dit is voor veel leerkrachten niet anders. Daarbij komt nog dat we dan van hen verwachten dat ze dit op een didactische manier kunnen doorgeven aan de kinderen. Dus nog een keer: tools, middelen, tijd om hiermee aan de slag te gaan!

 

Ja, maatschappelijke problemen kunnen, mogen en moeten misschien zelfs zo jong mogelijk aangekaart worden. Ja, de school lijkt me daarvoor de beste plek, liefst in wisselwerking met thuis. Ik geloof heel hard dat dergelijke technieken aanleren er voor zorgen dat kinderen zich beter in hun vel voelen. Als ik een tienjarige hoor zeggen dat hij dankzij onze oefeningen betere punten heeft op zijn toetsen, krijg ik daar kippevel van.

 

Of dat wetenschappelijk hard te maken is? Ik weet het niet, misschien wel, misschien niet. Maar doet dat er toe? Hij gelooft het, hij voelt het zo aan, is dat dan erg? Het is wetenschappelijk aangetoond dat de toegevoegde suikers in oa frisdrank slecht is voor de gezondheid van onze kinderen en toch wordt het nog met sloten verkocht…

 

Mentale hygiëne…. Waarom niet? Je poetst je tanden toch ook elke dag?

 

En nu… 5 keer diep in- en uitademen…!

 

Wil jij het ook graag stil krijgen in je klas zonder je stem te verheffen?

Screen shot 2018 02 28 at 15.28.24

Download dan ons gratis eboek! Meer dan 5000x aangeklikt op Klascement!

Beloofd, we houden het zen! Spam vinden we zelf ook helemaal niet leuk! Je kan op elk gewenst moment uitschrijven. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Offerte aanvragen